De antidiscriminatiewetgeving verplicht een werkgever niet om uitzonderingen of aanpassingen te voorzien omwille van religie. Het is hierbij de vrije keuze van de werkgever. Toch dienen zowel werknemers als werkgevers met een aantal onderwerpen rekening te houden.
BIDDEN
Elke werknemer heeft recht op pauze(s). De ene werknemer zal buiten een sigaret gaan roken, de andere zal een tussendoortje gaan eten, ... en zo kan het ook dat een werknemer wilt bidden tijdens zijn pauze. Dat kan je niet zomaar verbieden. Althans niet zonder legitieme doelstelling.
In sommige bedrijven gaat men omwille van veiligheidsredenen verbieden om te roken, ook in de buitenlucht. Denk maar aan een bedrijf dat met ontvlambare stoffen werkt. Een werkgever kan zelfs verbieden om te eten en te drinken in bepaalde ruimtes omwille van hygiënische redenen. Ook verbod op bidden kan indien er een oprecht legitiem doel is dat voldoet aan een werkelijke behoefte van het bedrijf. Denk hier ook aan veiligheid, hygiëne of het bewaren een neutraal imago van de onderneming. Trek bij dit laatste wel de grens tussen, zoals gezegd, de behoefte van de onderneming en de eventuele negatieve reacties van klanten en/of collega's. Dit zal aanzien worden als discriminerend.
KLEDIJ
Werkgevers mogen niet discrimineren op basis van religie, geloof, overtuigingen. Ook bij kledij geldt deze regel. Ondernemingen kunnen een neutraliteitsbeleid invoeren wat betreft kledij, maar dit mag enkel indien het doel objectief genoeg is om in te voeren. Je mag bijvoorbeeld niet het verbod op hoofddoeken invoeren maar het wel toestaan kledij te dragen met een politieke of filosofische boodschap. Het neutraliteitsbeleid dient een werkelijke behoefte te zijn voor de werkgever zoals bijvoorbeeld rekening houden met legitieme verwachtingen van klanten (niet te verwarren met discriminatoire eisen van klanten !). We spreken hier dan van externe neutraliteit, maar ook interne neutraliteit kan een werkelijke behoefte zijn van een werkgever. Het vermijden van sociale conflicten bijvoorbeeld (wat opnieuw niet te verwarren is met discriminatoire eisen van collega's !).
Indien de nood tot neutraliteitsbeleid zich ontstaat binnen uw onderneming, stel dit beleid dan objectief, coherent, systematisch, algemeen, consequent en niet-gedifferentieerd op. Laat de opmaak goed kaderen en ondersteun de opmaak met Corporate Values en een Mission Statement.
FEESTDAGEN
Er zijn in België 10 officiële feestdagen, waarvan 6 verband houden met Katholieke rituelen :
- Paasmaandag
- Onze-Lieve-Heer Hemelvaart
- Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart
- Pinkstermaandag
- Allerheiligen
- Kerstmis
Bijkomende feestdagen voor religieuze of levensbeschouwelijke rituelen, zijn niet toegestaan. Een werknemer kan uiteraard een verlofaanvraag indienen en het is de werkgever vrij hierop in te gaan of niet. Indien niet, mag het argument uiteraard geen verband houden met het religieuze karakter van de verlofaanvraag. Deze aanvraag dient behandeld te worden net als ieder andere verlofaanvraag.