ZIEKTE
We worden allemaal weleens ziek en dat is uiteraard nooit onze eigen keuze. De wetgever geeft ons dus het recht om afwezig te zijn van het werk met behoud van loon, althans tot een bepaald punt. Ook bij ongeval (privé) gelden deze regels.
MELDING & ZIEKTEBRIEFJE
Wanneer je ziek bent, meld je dit onmiddellijk aan je werkgever. Normaal staan de details van de te volgen procedure in het arbeidsreglement. Doe dit via telefoon of e-mail.e melden.
Het ziektebriefje dien je binnen de 2 werkdagen aan je werkgever te bezorgen vanaf de dag van arbeidsongeschiktheid. Opgelet : Ook zaterdag telt als werkdag !
GEWAARBORGD LOON
Dit is het loon waar een werknemer recht op heeft indien deze niet kan werken door ziekte of ongeval. Dit recht is beperkt en verschillend voor arbeiders en bedienden. Hieronder vind je de regels aangaande gewaarborgd loon alsook de uitzonderingen.
Denk eraan dat we dagen steeds uitdrukken in kalenderdagen. Een maand dat de 1ste start, eindigt de 30ste of 31ste (afhankelijk van welke maand). Een maand dat bijvoorbeeld de 16de start, eindigt de 15de de daaropvolgende maand.
ARBEIDERS
Dag 1 t.e.m. 7 - 100%
Dag 8 t.e.m. 14 - 85,88%
Dag 15 t.e.m. 30 - 25,88% van het begrense brutoloon + 85,88% van het deel boven deze grens
Met uitzondering...
- Arbeiders met minder dan 1 maand anciënniteit = Geen recht op gewaarborgd loon
BEDIENDEN
Dag 1 t.e.m. 30 - 100%
Met uitzondering...
- Bedienden met een contract bepaalde duur met een duur van minder dan 3 maanden
- De bediende wordt ziek met minder dan 1 maand anciënniteit = Geen recht op gewaarborgd loon
- De bediende heeft minstens 1 maand anciënniteit :
- Dag 1 t.e.m. 7 - 100%
- Dag 8 t.e.m. 14 - 86,93%
- Dag 15 t.e.m. 30 - 26,93% van het begrensde brutoloon + 86,93% van het deel boven deze grens
MUTUALITEIT ( = ZIEKENFONDS)
Wanneer het recht op gewaarborgd loon vervalt (of onbestaande is zoals beschreven in de uitzonderingen), vallen we terug op de mutualiteit. Het is van cruciaal belang om tijdig je mutualiteit te verwittigen om recht te hebben de uitkering.
Bij een laattijdige aangifte volgt er een financiële sanctie, hetzij 10% minder van het dagbedrag van de uitkering tijdens de periode van laattijdigheid.
STAPPENPLAN AANGIFTE
- Download het getuigschrift van arbeidsongeschiktheid op de website van jouw mutualiteit. Indien je deze niet bij de hand hebt tijdens het doktersbezoek, vraag je arts om zelf een medisch getuigschrift op te maken.
- Bezorg het getuigschrift (al dan niet digitaal) aan jouw mutualiteit. Je vindt er meer info over op de website van jouw mutualiteit.
- De adviserende arts van jouw mutualiteit zal al dan niet jouw arbeidsongeschiktheid erkennen. Indien deze dat niet doet en je gaat niet akkoord met deze beslissing, kan je in beroep gaan bij de arbeidsrechtbank.
- Je mutualiteit zal jou informeren per brief over de beslissing en het dagbedrag van jouw uitkering. Je kan eventueel uitgenodigd worden voor een controleonderzoek door de adviserende arts.
- Ontvang je uitkering ! Geen paniek wanneer hier enig geduld voor nodig is. De opmaak en de verwerking van een uitkeringsdossier kan wat tijd vragen. Contacteer je mutualiteit bij twijfel.
Bekijk hieronder de aangiftetermijnen per statuut :
ARBEIDERS
14 dagen (= dag ziekte + 13 dagen)
BEDIENDEN
28 dagen (= dag ziekte + 27 dagen)
INTERIM, OPZEGPERIODE, HERVAL OF VERLENGING
8 dagen (= dag ziekte + 7 dagen)